Employment in social enterprises within the typology of employment models for people with disabilities - Uršič, Anja (Teorija in praksa, 2022)
Članek na podlagi sistematičnega pregleda literature obravnava problematiko zaposlovanja oseb z invalidnostjo ter na podlagi analize sodobnih trendov zaposlovanja oseb z invalidnostjo umešča zaposlovanje v socialnih podjetjih v tipologijo modelov zaposlovanja oseb z invalidnostjo. Za namene umestitve članek dodatno identificira tudi posamezne modele oz. kategorije razumevanja invalidnosti, ki sovpadajo s karakteristikami zaposlovanja v socialnih podjetjih. Nadgrajena tipologija kot glavni doprinos članka v prihodnje lahko služi kot pomembno klasifikacijsko orodje za razvrščanje posameznih pristopov k tej problematiki ter tako s pomočjo primerjalne analize med posameznimi državami pripomore k oblikovanju ustreznih politik za zaposlovanje oseb z invalidnostjo
Keywords: Invalidi; Invalidnost; politika zaposlovanja; Socialna podjetja; socialno zaposlovanje; Trg dela; zaposlovanje