Slovenski jezik od Slomška do Grmiča - Jesenšek, Marko (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2023)
V razpravi avtor predstavlja Grmičev odnos do slovenskega jezika, vzgoje in izobraževanja, kot ga je spoznal ob »srečevanjih« s Slomškom, nato pa ga je preslikal v »svoje« 20. stoletje, tako da ga je notranje doživel in zaznal njegovo trajno duhovno pomembnost za samobitnost Slovencev ter mu pripisal nadčasovne vrednote.
Keywords: Grmič, Vekoslav; izobraževanje; jezik; razumevanje jezika; Slomšek, Anton Martin; slovenščina; sporazumevanje; vzgoja; zgodovina jezika