Plačilni nalog in izvršba na podlagi verodostojne listine ter arbitraža - Galič, Aleš (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2012)
Avtor obravnava vprašanje, ali sta arbitraža na eni strani in postopek plačilnega naloga ter izvršbe na podlagi verodostojne listine (IVL) v slovenskem pravu na drugi strani kompatibilna. Obstajajo številni dvomi. Jasno je sicer, da arbitraža ne more izdati sklepa o izvršbi na podlagi verodostojne listine ali evropskega plačilnega naloga. Je pa zelo sporno, ali lahko (na podlagi pravilnika stalne arbitraže) izda navaden plačilni nalog. Najpomembnejše pa je vprašanje, ali se tožnik s tem, ko od sodišča zahteva izdajo plačilnega naloga, na ta način konkludentno odpoveduje arbitražnemu sporazumu, ali pa lahko še vedno ohrani jamstvo, da bo v primeru ugovora toženca proti plačilnemu nalogu v sporu dokončno odločila arbitraža.
Keywords: spori; reševanje; arbitraža; izvršba; izvršilni postopek