Field guards in Hungary - Christián, László (Varstvoslovje, 2021)
Namen: Namen prispevka je predstaviti zgodovino, temeljna pravila, dejavnosti in aktualno vlogo drugega najpomembnejšega organa pregona na lokalni ravni – podeželskega redarstva. Namen prispevka je tudi umestiti madžarske podeželske redarje v mednarodni kontekst in jih primerjati s sorodnimi francoskimi službami. Metode: V prispevku so predstavljene ugotovitve ankete in intervjujev o madžarskih podeželskih redarjih, skupaj z rezultati pregleda literature o zgodovini podeželskega redarstva, o aktualnem zakonodajnem okviru in dejavnosti podeželskega redarstva v Franciji. Ugotovitve: Občine na Madžarskem imajo že stoletja pomembno vlogo pri ohranjanju varnosti podeželja preko delovanja redarjev, nekdanje podeželske policije, kot organa pregona na lokalni ravni. Pravni okvir za delovanje podeželskih redarjev je bil postavljen v 19. stoletju, v času komunizma je bil skoraj nespremenjen in še vedno opredeljuje varnostne naloge lokalnih oblasti. Ugotovitve raziskave prikazujejo podeželsko redarstvo kot lokalni organ kazenskega pregona, katerega vloga je ključnega pomena, tudi na račun edinstvenega sistema financiranja. Omejitve/uporabnost raziskave: Kljub svoji ključni vlogi v sistemu zagotavljanja varnosti v ruralnih okoljih podeželski redarji doslej niso bili predmet raziskav, zato so avtorji prispevka pomembno prispevali k bazi znanja, predvsem o pravnem okviru delovanja in praktičnih nalogah podeželskih redarjev.
Keywords: field guard service; France; Francija; Hungary; local governmental law enforcement; Madžarska; municipal police; občinska policija; organi pregona na lokalni ravni; podeželsko redarstvo