Characteristics of collecting folksong material at the intersection of peoples and cultures - Pisk, Marjeta (Traditiones (Ljubljana), 2005)
Med akcijo Odbora za slovensko ljudsko pesem je bila poknežena grofija Goriško-Gradiščanska slabo zastopana z zapisi pesmi. Pomanjkanje zapisov je bilo deloma posledia nedejavnosti odbornika Kokošarja, še bolj pa spremenjenega vrednotenja ljudske pesmi na tem področju. Na to so vplivala številna pevska društva v okviru čitalnic in društev
Keywords: Kokošar, Ivan, 1860-1923; zbirateljstvo; slovenska ljudska glasba; slovenske ljudske pesmi; pevski zbori; Gorica; Gradišče; zgodovinski pregledi