Anal ultrasound in patient with leukoplakia of the anal canal - Sudoł-Szopińska, Iwona (Radiology and oncology (Ljubljana), 2002)
Izhodišča. Poznano je, da levkoplakija povečuje tveganje za nastanek analnega raka. Predstavljamo primer levkoplakije, ki se je maligno spremenila, in uporabnost transrektalnega ultrazvoka pri oceni stopnje infiltracije analnega kanala. Prikaz primera. Transrektalno ultrazvočno preiskavo smo opravili z Bruel and Kjaer ultrazvokom, tip 3535, z aksialno 10.0 MHz-no endoskopsko sondo na bolniku v lečečem položaju. Transrektalni ultrazvok je omogočil natančno oceno globine tumorske infiltracije analne stene, prav tako smo lahkoocenili perianalne bezgavke. Zaključki. Transrektalni ultrazvok je postalobičajna preiskava pri ugotavljanju razširjenosti analnih tumorjev. Pri bolnikih z levkoplakijo se je transrektalni ultrazvok pokazal kot dragocen pripomoček pri oceni globine invazije in odločitvi o metodi zdravljenja ter prognozi.
Keywords: anus; Anus Neoplasms; Anus, novotvorbe; diagnostika; Leukoplakia; Levkoplakija; Middle Age; Srednja leta; Ultrasonography; ultrazvočna diagnostika