Razseljevanje ljudi iz slovenskega etničnega prostora s poudarkom na življenju Slovencev na Švedskem - Lukšič-Hacin, Marina (Teorija in praksa, 1999)
Množično izseljevanje ljudi iz "slovenskega etničnega prostora" sega v drugo polovico prejšnjega stoletja in je bilo vedno neposredno ali posredno povezano z dogajanji v evropskem prostoru. Izseljevanje se je pojavljalo z različno intenzivnostjo, v različnih časovnih intervalih, bilo različno usmerjeno in različno pogojeno. Iz pregleda vseh pojavnih različic pa lahko razberemo, da je bilo do konca prve svetovne vojne usmerjeno pretežno v prekomorske dežele, potem pa se postopno preusmeri v države zahodne Evrope - če izvzamemo povojno politično emigracijo, ki se je v veliki meri usmerila v obe Ameriki in Avstralijo. Razmere, v katerih so se izseljenci znašli, so bile odvisne od odnosa, ki ga je imela država priselitve do priseljencev in od posameznih bilateralnih sporazumov in konvencij, ki jih je z njimi podpisovala Jugoslavija. Analiza različnih migracijskih politik po evropskih državah pokaže vso specifičnost uradne švedske politike do priseljencev. Švedska situacija se prav tako razlikuje od situacij v prekomorskih državah, tudi od tistih, ki so podobno kot Švedska uvedle multikulturalno politiko do priseljencev. V ozadju opisa priseljevanja in življenja Slovencev na Švedskem je razvidna tudi omenjena politika.
Keywords: izseljenstvo; migracije; human migration; slovenski izseljenci; Slovenci; Slovenes; Švedska; migracijska politika