Rule of law in the EU - Peršak, Nina (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2019)
Članek preučuje, kako se na področju pravosodja in kazenskopravnega delovanja Evropske unije uveljavlja temeljno načelo vladavine prava oziroma pravne države in s tem povezane izzive. Najprej je predstavljen pravni okvir načela vladavine prava, nato ukrepi za njegovo uresničitev v praksi, nazadnje pa različna razumevanja vloge načela v kontekstu kazenskega prava. Načelo se uresničuje v dialogu med Komisijo in državami članicami ter hkrati na ravni EU. Ta ima s Pogodbo o delovanju Evropske unije izrecno določene pristojnosti na področju kazenskega prava. Načelo vladavine prava se zato na ravni EU lahko kaže tudi kot orodje, s katerim je mogoče omejevati kazenskopravno pravodajno dejavnost organov EU. V članku so analizirane temeljne odločbe sodišča EU, ki kažejo na domet omejevalne vloge načela vladavine prava. Kazensko pravo EU je mogoče razumeti hkrati kot sredstvo za krepitev in sredstvo za šibitev načela vladavine prava. Krepitev kazenskopravnih pristojnosti je prinesla hkrati tudi vzpostavitev mehanizmov, ki povečujejo demokratično legitimnost zakonodaje EU, zlasti z okrepitvijo vloge Evropskega parlamenta. Na drugi strani ostajajo kazenskopravne pristojnosti trdno povezane s cilji in politikami EU, zato lahko kazensko pravo EU še vedno razumemo tudi kot orodje za doseganje ciljev politik EU. Članek prepoznava različne vidike vladavine prava v kontekstu kazenskega prava EU in razkriva, kateri izzivi na področju vladavine pravaše čakajo EU.
Keywords: criminal law policy; EU criminal law; kazensko pravo EU; kazenskopravna politika; mutual trust; načelo (kazenskopravne) škode; načelo vladavine prava; Okvir EU za krepitev načela pravne države; Pogodba o delovanju Evropske unije; rule of law; Rule of Law Framework; the harm principle; Treaty on the Functioning of the EU; vzajemno zaupanje