Vloga besedilnega korpusa pri postavitvi geselskega članka v enojezičnem slovarju - Drstvenšek, Nina (Jezik in slovstvo, 2003)
Članek ponazori uporabo besedilnega korpusa pri postavitvi geselskega članka v enojezičnem slovarju. V uvodu opiše, kako korpusi prispevajo h kakovosti leksikografskega dela, v nadaljevanju pa se osredotoči na kognitivni profil, ki ga izdelamo s pomočjo analize korpusnih konkordanc. Iz kognitivnega profila je moč razbrati predvsem dva tipa podatkov: pomene iztočnice, ki so izpričani v korpusu, in slovnično-pomenske vzorce, ki vežejo posamezne pomene. Članek preveri, kako lahko tako pridobljene podatke uporabimo kot ogrodje za sestavo geselskega članka, in zaključuje s predvidevanji o (delni) avtomatizaciji postopka.
Keywords: korpusno jezikoslovje; Corpus linguistics; leksikografija; lexicography; enojezični slovarji; Slovene; slovenščina