Digitalisation and decarbonisation challenges of inland waterways freight logistics transport and their integration into regional supply chains - Shekwoyemi, Gbako (Logistics, supply chain, sustainability and global challenges, 2023)
V dobi vse bolj trajnostnega prometa je evropska industrija celinske plovbe deležna velike pozornosti za doseganje trajnostnega prometa. V Združenem kraljestvu obstajajo izjemne priložnosti za bistvene premike tovora po vodnih poteh, vendar je bilo ustrezno obravnavanih več izzivov, vključno z infrastrukturnimi vrzelmi in različnimi institucionalnimi podpornimi programi. Dokument obravnava trenutni položaj celinske plovbe v Združenem kraljestvu in ključne izzive, ki vplivajo na te sektorje kot izvedljivo alternativno prometno rešitev. Članek raziskuje in povzema geografske prilož-nosti, komercialno izvedljivost in trenutno stanje sektorja celinske plovbe v Združenem kraljestvu. Na podlagi praktičnega scenarija izkušenj Združenega kraljestva so avtorji poskušali najti ključne izzive in vprašanja, s katerimi se sooča industrija. Teme, ki so se pojavile na podlagi analize tega dokumenta,
Keywords: challenges; decarbonisation; digitalisation; digitalizacija; infrastruktura plovnih poti; inland waterway transport; intermodal transport; intermodalni promet; investments; izzivi; modal shift; modalni premik; naložbe; promet po celinskih plovnih poteh; razogljičenje; sustainable development; trajnostni razvoj; waterway infrastructure