Why play and sing? - Lázár, Katalin (Traditiones (Ljubljana), 2005)
Igranje pomaga pri učenju in razvijanju številnih sposobnosti, pa tudi pri razvoju čustvenega sveta, ne le v tradicionalni družbi, ampak v katerem koli prostoru in času. Petje krepi kolektivno zavest in identiteto. Poleg tega igranje in petje kot osnovni obliki zabave zagotavljata, da uživamo tudi sami s seboj. Zato se ju moramo učiti in s petjem in igranjem izražati svoje veselje in se zabavati.
Keywords: etnomuzikologija; ethnology; etnologija; ljudske pesmi; Ethnopoetics; ljudske igre; ljudski plesi