Emocionalna dimenzija subjektivitete - Šadl, Zdenka (Teorija in praksa, 1996)
Subjektiviteta je bila redko pojmovana kot primerna sociološka topika. Vzroki takšnega sociološkega zanemarjanja so moralni, intelektualni in osebni. Čustva predstavljajo tisto dimenzijo subjektivitete, ki je pritegnila najmanj pozornosti družbenih teoretikov. Toda v zadnjih dveh desetletjih narašča interes za proučevanje človeških čustev. Članek nakazuje nekaj smeri proučevanja. Osnovna ideja je, da so čustva neločljiva od družbenega in kulturnega konteksta, v okviru katerega jih ljudje doživljajo. Razumeti jih moramo kot družbene pojave, ne pa kot biološko dejstvo. Če so čustva družbenokulturna konstrukcija, je za razumevanje njihove konstituiranosti ključnega pomena diskurz.
Keywords: sociologija; sociology; družba; society; posameznik; subjektiviteta; čustva