Eugénie Grandet d'Honoré de Balzac - Marinčič, Katarina (Acta neophilologica, 2000)
Članek obravnava simboliko ognja in zlata v Balzacovem romanu Evgenija Grandetova. Simbolika toplote, svetlobe in energije v Balzacovem pripovedništvu vseskozi igra ključno vlogo. Ker je pogojena z idejnim ozadjem Človeške komedije, ima na nivoju cikla izrazito povezovalno funkcijo; tako tudi v primeru romana Evgenija Grandetova. Specifičnost romana Evgenija Grandetova v okviru Človeške komedije je v tem, da se simbolika ognja in zlatane navezuje le na idejno (filozofsko) ozadje dela, temveč je organsko povezana s samo zgodbo in z značaji junakov.
Keywords: Balzac, Honoré de, 1799-1850; francoska književnost; French literature; literarne študije