Disorientation and disillusionment in Post-9/11 poetry - Kočan, Kristina (ELOPE (Ljubljana), 2016)
Namen članka je analiza in sistematična razčlenitev odzivov v Ameriki na teroristične napade, ki so se zgodili 11. septembra 2001 v New Yorku in Washingtonu D.C. Članek ne povzema samih dogodkov, temveč se osredotoča na posledice, ki so jih teroristični napadi imeli na sodobne ameriške pesnike. Kot odziv na napade je nastalo veliko poezije, ki je izražala pesniško in popolnoma osebno, celo intimno stran krize. Po dogodkih je tako izšlo tudi veliko tiskanih publikacij s poezijo, ki se je dotikala dogodkov 11. septembra 2001. Odzivi so v tej poeziji nadvse raznoliki, vseeno pa imajo pogosto nekatere stične točke in so zato lahko razdeljeni na tematske sklope. Ta članek se osredinja na dva tematska sklopa, in sicer na pesniške odzive, ki zajemajo občutke dezorientacije, izgube in obupa. V nadaljevanju članek zajame še tematski sklop, ki vključuje občutja razočaranja in idejo o nekem spremenjenem svetu. Oba tematska sklopa vsebujeta številne pesmi, ki so analizirane s pomočjo natančnega branja.
Keywords: 11. september 2001; American literature; ameriška književnost; krize; literarne študije; natančno branje; odzivi; sodobna ameriška poezija; tematske kritike; travme