Literarna zmožnost kultiviranega bralca in Evropski literarni okvir - Zajc, Ivana (Jezik in slovstvo, 2019)
Članek predstavi implicitne dejavnike, ki vplivajo na podobo literarne zmožnosti v določeni skupnosti in sintetizira njene temeljne sestavine. Evropski literarni okvir (2012) opisuje razvoj te zmožnosti v sekundarnem izobraževanju in za posamezno razvojno stopnjo predlaga književna besedila. V članku preverim, katere sestavine literarne zmožnosti ta okvir vključi oz. kako jih razume. Ugotavljam tudi, na katerih področjih okvir ustreza oz. odstopa od sistemske literarnodidaktične paradigme, ki določa pouk književnosti na slovenskih gimnazijah in razvija kultiviranega bralca.
Keywords: Evropski literarni okvir; književnost; kultivirani bralec; literarna zmožnost; sekundarno izobraževanje; sistemska didaktika književnosti