Kam je zakonodajalec ciljal in kaj je zadel - Hudej, Nika (Podjetje in delo, 2016)
Avtorja v prispevku ugotavljata, da je primarni cilj Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI) odvzeti premoženje, za katero se sumi, da je bilo pridobljeno s kaznivimi dejanji, kar vzpostavlja dvom o nujnosti sprejema tega zakona. V nadaljevanju opozarjata na ustavno spornost opredelitve pogojev za odreditev postopka finančne preiskave z vidika načel sorazmernosti, zakonitosti in enakosti. Zaključujeta, da je zakonodajalec s sprejetjem ZOPNI v imenu boja zoper organizirani kriminal preveč žrtvoval svobodo posameznikov in se tako pridružil trendu razgradnje človekovih pravic, do česar prihaja (vsaj na deklarativni ravni) v imenu zagotavljanja večje varnosti.
Keywords: človekove pravice; kazniva dejanja; Slovenija; storilci; zaplemba premoženja