Korporativno upravljanje v javnem sektorju v Republiki Sloveniji - Bohinc, Rado (Podjetje in delo, 2016)
V prispevku je najprej predstavljena zakonska ureditev pravnih oseb javnega sektorja, nato korporativnega upravljanja v javnem sektorju primerjano z upravljanjem z državnimi naložbami v okviru SDH. Predstavljena je primerjava nekaterih vidikov korporativnega upravljanja (ustanoviteljske pristojnosti, pristojnosti organov, ureditev imenovanja in odpoklica ter odgovornosti) med naslednjimi pravnimi osebami javnega sektorja: Slovenski državni holding, Javna agencija, javni sklad, javni zavod. Predlagano je, da se korporativno upravljanje v javnih zavodih uredi po načelih in na način, kot je urejeno v gospodarskih družbah, to je z nadzornim svetom (ki je tripartitno sestavljen), ki opravlja izključno kadrovsko in nadzorstveno funkcijo (ne pa poslovodske), in direktorjem, ki ima vse poslovodske pristojnosti.
Keywords: javni sektor; javni zavodi; korporativno upravljanje; pravne osebe; upravljanje; vodenje