Sexual dimorphism and distribution OF Daphne laureola L. in the Bohor area - Jagrič, Miha (Acta silvae et ligni, 2013)
Ginodiecična vrsta lovorolistni volčin (Daphne laureola L.) je ena od šestih samoniklih vrst iz rodu volčin (Daphne) v Sloveniji. Cilji raziskave so bili: ugotoviti razširjenost lovorolistnega volčina na Bohorju, spolno strukturo populacij na izbranih ploskvah lovorolistnega volčina na Bohorju in njeno povezavo z rastiščnimi razmerami ter ali poleg razlike v cvetovih obstajajo šedruge značilne morfološke razlike med obojespolnimi in ženskimi rastlinami. V raziskavo so bile vključene štiri ploskve na severnem delu Bohorskega pogorja, in sicer po dve v vsakem višinskem pasu. Skupno je bilo za preučevanje spolne strukture populacij popisanih 277 osebkov, med njimi pa še 90 osebkov za preučevanje spolnega dimorfizma. Poleg že prej znane razširjenosti smo vrsto prvič doslej zabeležili v kvadrantu 9959/1 kartiranja srednjeevropske flore. Delež ženskih rastlin po ploskvah se je gibal med 3,17 % in 47,17 % in je bil obratno sorazmeren z naraščanjem nadmorske višine. Pogostnost pojavljanja, deleži ženskih rastlin in morfološke lastnosti rastlinso bile odvisni od dejavnikov okolja. Grmi so imeli na višji nadmorski višini več cvetov, listi pa so bili daljši, z bolj topim vrhom listne ploskve in ostrejšim dnom listne ploskve. Morfološke razlike med obojespolnimi in ženskimi osebki so bile majhne in večinoma niso bile statistično značilne.
Keywords: Daphne laureola L.; lovorolistni volčin; spolni dimorfizem; razširjenost vrste; Bohor; Bohor reedbuck; spolna struktura; morfometrijska analiza