Rabin Abraham (Sofer) Schreiber – med Sočo in Kvarnerjem - Podbersič, Renato (Edinost in dialog, 2025)
Prispevek na podlagi arhivskih virov in literature osvetljuje delovanje priznanega rabina in profesorja Abrahama Adolfa Schreiberja (1897, Eger–1982, Jeruzalem), sicer pripadnika ortodoksnega judovstva, po rodu iz stare madžarske ortodoksne rabinske družine Sofer-Schreiber. Pripadniki te družine so potomci rabina Mosesa (Chatama) SoferjaSchreiberja (1762, Frankfurt na Majni–1839, Bratislava), ki so ga imenovali tudi Chatam Sofer, vplivnega judovskega učenjaka v veliki in pomembni judovski skupnosti v Bratislavi na tedanjem Ogrskem. Abraham Schreiber je bil odlično izobražen, dober in plodovit pisec, prav v Gorici se je začel posvečati pripravi kritičnih izdaj del srednjeveških talmudistov, specializiral se je predvsem za visokosrednjeveškega rabina Menahema Meirija. Rabin Schreiber je bil zadnji rabin v Gorici, iz mesta je leta 1936 odšel v Opatijo, kjer je skrbel za ortodoksne vernike skupaj s sosednjo Reko (Rijeka, Fiume). Ob sprejemu protijudovske zakonodaje v fašistični Italiji se je leta 1939 z družino izselil v Palestino. Med letoma 1948 in 1966 je predaval na Judovskem teološkem seminarju v New Yorku (Jewish Theological Seminary).
Keywords: Hungarian Jewry; Jewish community in Abbazia; Jewish community in Gorizia; judovska skupnost v Gorici; judovska skupnost v Opatiji; madžarsko judovstvo; Orthodox rabbi; ortodoksni rabin; rabbinical family Sofer-Schreiber; rabinska družina Sofer-Schreiber