Vpliv sonaravnih ukrepov na hidrogram odtoka z urbaniziranega prispevnega območja - Štajdohar, Maja (Acta hydrotechnica, 2016)
Urbanizacija spremeni lastnosti prispevnega območja in vpliva na posamezne komponente hidrološkega kroga. Povečajo se volumni površinskega odtoka, padavinska voda odteče hitreje, posledično pa se povečajo tudi konice pretokov. V raziskavi smo s pomočjo hidrološkega modela, ki smo ga vzpostavili s programskim orodjem HEC-HMS, preverili, za koliko lahko s sonaravnimi ukrepi, ki zadržijo površinski odtok čim bližje mestu nastanka, zmanjšamo volumne odtoka in konice pretokov na manjšem prispevnem območju v širšem središču mesta Ljubljane. Ugotovili smo, da so sonaravni ukrepi v tem pogledu učinkovitejši v primeru manjših padavinskih dogodkov s krajšo povratno dobo. S kombinacijo različnih ukrepov lahko v primeru dogodkov s povratno dobo, krajšo od enega leta, volumne odtoka in konice pretokov z obravnavanega območja zmanjšamo do 45 %, v primeru dogodka s 100-letno povratno pa lahko volumen odtoka zmanjšamo za 12 %, konico pretoka pa za 10 %. Ključne besede: sonaravni ukrepi, površinski
Keywords: green roofs; hydrological modelling system HEC-HMS; infiltration; ponikanje; površinski odtok; programsko orodje HEC-HMS; runoff; sonaravni ukrepi; sustainable measures; urbanizacija; urbanization; zelene strehe