Prostorska informacija v stavčno zasnovani slovarski definiciji - Gantar, Polona (Slavistična revija, 2014)
V prispevku je prikazana zasnova pomenskih shem - skladenjskih realizacij posameznih glagolskih pomenov - v Leksikalni bazi za slovenščino, ki predstavljajo izhodišče za oblikovanje stavčnih razlag v slovarju in omogočajo uporabo v jezikovnotehnološke namene. Glagolski pomeni, ki vsebujejo prostorsko komponento v pomenski shemi, so analizirani z vidika stavčnih vzorcev, v katerih se tipično realizirajo, in z vidika leksikalnih zapolnitev posameznih vezljivostnih mest, kot se kažejo v kolokacijah.
Keywords: kolokacije; leksikologija; lexicology; semantics; semantika; Slovene; slovenščina; stavčni vzorci