The folkdances of the Western Polissia region of Ukraine - Fedun, Iryna (Traditiones (Ljubljana), 2005)
Etnografsko območje Zahodnega polesja v severozahodni Ukrajini ima zaradi slabe dostopnosti (gozdovi in močvirja) zelo dobro ohranjeno tradicionalno kulturo. Poleg tega je po mnenju številnih znanstvenikov Zahodno Polesje posebno območje, kjer predstavlja prvotno zgodovino Slovanov. V prispevku obravnava avtorica spremembe v repertoarju plesov, ki niso povezani z obredi, tega območja. Vplivi narodnih manjšin in sosednjih narodov, pa tudi razširitev mestne kulture in množičnih medijev so pripomogli k temu, da so se tradicionalnim lokalnim oblikam, kot so krutak, hrechka ipd., pridružili novi plesi, npr. polka, krakovjak, oberek, valček idr.
Keywords: ethnology; etnologija; folkloristics; folkloristika; ljudski plesi; Ukraine; Ukrajina