Ženske v oboroženih silah - Brožič, Liliana (Teorija in praksa, 2017)
Ob petnajsti obletnici sprejetja Resolucije Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov 1325 o ženskah, miru in varnosti je bil v Slovenski vojski pripravljen vprašalnik na temo vloge in položaja žensk v oboroženih silah. Za izhodišče raziskovanja smo izbrali zbornika na temo žensk v oboroženih silah, ki sta na Slovenskem izšla v letih 1995 in 2002. Teoretična izhodišča smo preverili na vzorcu v Slovenski vojski. V članku so predstavljeni rezultati vprašalnika iz leta 2015, na katerega so o vlogi in položaju žensk v Slovenski vojski doma in v mednarodnih operacijah ter na misijah v tujini odgovarjali pripadniki in pripadnice Slovenske vojske, ter primerjalna analiza z rezultati prejšnjih raziskav, ki so bile izvedene na Ministrstvu za obrambo.
Keywords: Armed forces; Enako obravnavanje; enakopravnost spolov; Equal treatment; Oborožene sile; Slovenia; Slovenija; Woman; Ženska; ženske