A prehistoric stone axe production site in turkish Thrace: Hamaylitaria - Ozbek, Onur (Documenta Praehistorica, 2000)
Hamaylitaria je prazgodovinsko najdišče, kjer so izdelovali glajene kamnite sekire. Leži na nizkem hribu, ki se dviga med Egejskim morjem in ožino Dardanel. Na najdišču je tudi naselbina z zgodnjeneolitsko keramiko. V članku na kratko podajamo preliminarne rezultate o najdišču in njegovem položaju glede na površinsko razprostranjenost metamorfnih kamnin v regiji. Predstavljamo tudi prve rezultate petroloških analiz omenjenih kamnin.
Keywords: Thrace; Trakija; prazgodovina; kamnite sekire; proizvodnja; neolitik; Hamaylitarla