Odločanje s kvalificirano večino v skupni zunanji in varnostni politiki in male države članice EU - Sancin, Vasilka (Teorija in praksa, 2024)
Aktivno sodelovanje v aktualnih geopolitičnih procesih na pod- ročju skupne zunanje in varnostne politike EU terja pravočasno in učinko- vito sprejemanje odločitev držav članic EU. Prispevek obravnava možnosti odstopa od soglasja in uporabe kvalificirane večine po trenutno veljavni pravni ureditvi EU, pri tem pa opozarja na položaj malih držav članic EU, vključno s Slovenijo. Poudarja pomen pravilne razlage veljavnih kriterijev, pri čemer izhaja tudi iz prakse Sodišča Evropske unije. Poda tudi predlog, kako bi lahko voljo malih držav za uporabo kvalificirane večine v prihod- nje morda okrepili s spremembo kriterijev za dosego blokirajoče manjšine ob morebitnih spremembah pravne ureditve EU.
Keywords: common foreign and security policy; decisionmaking by unanimity; European Union; Evropska unija; Mednarodni odnosi; Mednarodno pravo; odločanje s kvalificirano večino; odločanje s soglasjem; okrepljena kvalificirana večina; Politično odločanje; qualified majority voting; reinforced qualified majority; skupna zunanja in varnostna politika