Aprioristična zasnovanost planiranja in participativne oblike prostorskega planiranja - Marušič, Janez (Teorija in praksa, 2010)
Ocena knjige akademika prof. dr. Zdravka Mlinarja Življenjsko okolje v globalni informacijski dobi je dober povod, knjiga sama tudi vir, za oceno današnjega trenutka na področju načrtovanja prostora. Avtorju, pionirju na področju prostorske in urbane sociologije, je treba prisluhniti, ko ugotavlja, da se ljudje čutijo odrinjene od odločanja o zadevah urejanja prostora, in da je treba ljudem zagotoviti možnost, da soodločajo o skupnih zadevah. Ob teh ugotovitvah akademika prof. dr. Z. Mlinarja je mogoče pokazati na razvoj prostorskega planiranja v Sloveniji, ki je prehodilo pot od bolj ali manj interdisciplinarnih diskurzivnih oblik, preko poskusov interaktivnih in participativnih, do institucionalnih oblik prostorskega planiranja. To je pot, ki pomeni regresijo v pogledu demokratizacije odločanja o prostorskem razvoju in tudi v pogledu državljanske participacije.
Keywords: Prostorsko planiranje; Spatial planning; Participacija; Participation; Discourse; Diskurz; Standardizacija; Standarization; prostorska sociologija; družboslovno raziskovanje; prostorsko urejanje