The wandering blind mendicant singer and the Slavic ritual year - Mihaylova, Katya (Traditiones (Ljubljana), 2012)
Slovanski beraški potujoči pevci, ki so bili navadno slepi od rojstva, so se urili v posebnih združenjih cehovske vrste, kjer jih je starejši pevec v zameno za plačilo učil repertoarja pesmi in beraških molitev. Ti neformalni cehi so bili verske narave, nastajali pa so v bližini samostanov. Takšna združenja so preživela do konca devetnajstega ali začetka dvajsetega stoletja. Imela so posebna pravila delovanja, skupne navade in pravila obnašanja, lastnega svetniškeg zavetnika, hierarhijo, skupne dolžnosti članov, skupen denar, tajen jezik, tajne znake itd. Avtorica jih je primerjala s podobnimi združenjih slepih pocestnih pevcev v drugih evropskih državah.
Keywords: ethnology; Etnologija; folkloristics; Šege; folk songs; Folkloristika; folk singers; Ljudski pevci; Ethnopoetics; Ljudske pesmi; Verske pesmi; ljudski običaji; Slavs; Slovani