Kroatizmi v jeziku pridigarja Jožefa Horvata - Zver, Nina (Jezik in slovstvo, 2022)
Prispevek obravnava jezik šestnajstih pridig iz leta 1905, ki so nastale v Župniji Črenšovci izpod peresa Jožefa Horvata, takratnega tamkajšnjega kaplana (1905–1912), po izvoru gradiščanskega Hrvata iz Velike Narde. Gre za njegove prve pridige, ki jih je pisal oz. skušal pisati v prekmurskem (knjižnem) jeziku, v njih pa se v veliki meri kažejo elementi njegovega maternega jezika, tj. gradiščanske hrvašči-ne, ki temelji na čakavski hrvaščini, vendar ima tudi štokavske in kajkavske poteze. Jezik je analiziran na glasoslovni, oblikoslovni in besedni ravni, pri čemer se osredinjam na tiste elemente, ki niso skupni prekmurskemu in hrvaškemu jezikovnemu prostoru.
Keywords: Burgenland Croatian language; Burgenland Croats; Chakavian; Croatisms; čakavščina; gradiščanski Hrvati; gradiščanskohrvaški jezik; Horvat, Jožef; jezikovne analize; Kajkavian; kajkavščina; kroatizmi; linguistic analyses; Prekmurje language; prekmurščina; Shtokavian; štokavščina