Hate speech in times of the COVID-19 pandemic - Peršak, Nina (Medicine, law & society, 2023)
V časih krize, kot je nedavna zdravstvena kriza, ki jo je sprožila pandemija COVID-19, se družba odziva na različne načine, tako pro-socialne kot negativne, anti-socialne. Članek najprej analizira širše družbene in regulatorne odzive na pandemijo, ki so predstavljali ozadje preučevanega fenomena. Nato se osredotoči na sovražni govor, razčlenjuje troplastne razsežnosti njegovih škodljivih posledic, kar pomaga razumeti obseg škode, ki jo povzroča takšno izražanje, ki temelji na predsodkih, ki temeljijo na pandemiji in preučuje vpliv pandemije na takšno izražanje, ki je v Evropi pretežno kriminalizirano. Članek se zaključi z nekaj mislimi o posledicah in naukih za prihodnost.
Keywords: criminalisation; harm; hate speech; kriminalizacija; law; offence; pandemic; pandemija; prekršek; regulacija; regulation; sovražni govor; škoda; zakon