Analiza odnosa med mišično aktivacijo in proizvedeno silo pri počepanju na inercijski napravi s stopnjevanjem inercijskega bremena - Spudić, Darjan (Šport (Ljubljana), 2020)
Namen raziskave je bil preveriti, kako velikost inercijskega bremena pri počepanju vpliva na odnos med mišično aktivacijo stegenskih mišic in ustvarjeno vertikalno silo. Podatki so bili zajeti v koncentričnem in ekscentričnem delu počepa pri izvedbi z največjo možno hitrostjo. Cilj raziskave je bil optimizirati merske postopke pri analiziranju elektro-mehanskega (EMG/sila) odnosa na inercijski napravi za izvedbo počepa, in sicer a) zmanjšati število vključenih sprednjih stegenskih mišic v analizo in b) zmanjšati število uporabljenih bremen za razločevanje mehanizmov (nevralni ali morfološki) pri izboljšanju mehanskih parametrov z vadbo za moč. Ugotovili smo, da zaradi ugotovljenih razlik v odnosu EMG/sila med posameznimi mišicami ob spreminjanju velikosti inercijskega bremena ni smiselno reducirati števila mišic ali bremen pri metodi analiziranja odnosa EMG/sila. Za zanesljivo vrednotenje napredka pri vadbi za moč mišic nog in dodatno ločevanja med nevralnimi in morfološkimi mehanizmi, odgovornimi za napredek, glede na izsledke raziskave priporočamo zajem signalov iz mišic vastus lateralis, vastus medialis, rectus femoris in biceps femoris pri vsaj treh inercijskih bremenih. Ugotovitve nam dajejo podlago za nadaljnje raziskovanje in kritično obravnavo vrednotenja učinkov vadbe za moč z inercijskimi napravami, podrobneje doprinosa nevralnih in morfoloških faktorjev, ki so odgovorni za izboljšanje mehanskih lastnosti mišic.
Keywords: ekscentrika; electromyography; elektromiografija; EMG; flywheel; inercija; inertia; optimizacija; počepi; ratio; squats