Poseganje v slovstveno folkloro - Stanonik, Marija (Traditiones (Ljubljana), 2006)
Obravnava sistematično odpira razpravo o zelo zanemarjenem področju slovenske glasbene in slovstvene folkloristike, o poustvarjanju slovenske slovstvene folklore. Literarna zgodovina se je do nedavna tega vprašanja dotikala s predsodki ob vprašanjih morale in znamenjih šibke pesniške moči. Prav tako staslovstvena in glasbena folkloristika v skladu s pravili zapisovanja kot reprodukcije že načelno zavračali vsakršno poseganje v besedila, ne da bi se bili pripravljeni poglobiti v duhá in okoliščine časa, ki so vplivali na nekatere slovenske avtorje, da so se odločali za avtorsko predelavo narodnih / ljudskih / folklornih pesmi.
Keywords: ethnology; etnologija; slovstvena folkloristika; ljudsko slovstvo; oral literature; ljudske pesmi; Ethnopoetics; history of literature; literarna zgodovina