SLOfit ali športnovzgojni karton skozi zgodovinsko perspektivo - Kovač, Marjeta (Šport (Ljubljana), 2017)
V prispevku je prikazan zgodovinski razvoj preučevanja telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine v Sloveniji, posebej pa še vzpostavitev in oblikovanje nacionalnega centralnega informacijskega sistema Športnovzgojni karton, ki so ga avtorji najprej poimenovali telesnovzgojni karton, nato športnovzgojni karton, danes pa nosi ime SLOfit sistem. Ta izraz uporabljamo tudi pri predstavitvi podatkovne zbirke v tujini. Sistem je bil razvit med leti 1969 in 1989, leta 1996 pa je postala zbirka podatkov ena od obveznih zbirk, ki jih mora skladno s šolsko zakonodajo voditi vsaka slovenska šola. Skozi zgodovinsko perspektivo je prikazano preučevanje in oblikovanje sklopa merski nalog za oceno posameznih kazalnikov telesnega in gibalnega razvoja, spremembe v namembnosti zbirke in zakonodaji glede umeščenosti športnovzgojnega kartona v šolski sistem, najpomembnejši mejniki razvoja od leta 1969 do danes ter vključenost podatkov v nacionalne in mednarodne študije.
Keywords: adolescents; children; gibalni razvoj; historical development; javno zdravje; mladina; motor development; nacionalna zbirka; namen; national database; otroci; physical activity; physical development; politics; politika; public health; purpose; SLOfit; sport; šport; športna vzgoja; športnovzgojni karton; telesna dejavnost; telesni razvoj; zgodovinski razvoj