Analysis of the effects of metamaterials on the radio-frequency electromagnetic fields in the human head and hand - Iqbal Faruque, Mohammad Rashed (Materiali in tehnologije, 2013)
V članku je prikazan razvoj resonatorja iz deljivih obročev (SRR), ki so sestavljeni iz dveh koncentričnih obročev kvadratnega prereza iz prevodnega materiala, ki kaže pomemben električni odziv pri mikrovalovni frekvenci. Oba kvadratna obroča imata režo in vsak obroč je nasprotno nameščen v reži drugega obroča. Zmanjšanje velikosti teh struktur je vedno mogoče, vendar pa je treba biti pozoren na načrtovano frekvenco. Trdimo, da je kvadratna oblika metamateriala popolnoma nov dizajn v okviru glave in roke za zmanjšanje stopnje absorpcije (SAR). Eden od pomembnih razlogov, zakaj je bila ta oblika uporabljena, je možnost več postavitev v danem področju. Mobilni telefoni so razmeroma majhni in zahtevajo majhne naprave iz metamaterialov. Domena končnih časovnih razlik z uporabo modela lossy-Drude je bila uporabljena v tej študiji uporabljajoč CST Microwave Studia. Prikazana je tehnika zmanjšanja SAR ter preiskovanih učinkov priloženih pozicij, razdalje in velikosti kvadratnega metamateriala na zmanjšanje SAR. S kvadratno obliko metamateriala je bilo doseženo 53,03-odstotno zmanjšanje začetne vrednosti SAR pri 1 g SAR in 68,08-odstotno zmanjšanje pri 10 g SAR.
Keywords: resonatorji; antena; Antenna; model glave