Transkribiranje otroške argumentacije - Koltaj, Pavel (Šolsko polje, 2007)
Prispevek se ukvarja s praktičnimi in teoretičnimi platmi transkribiranja otroške argumentacije v okviru raziskave poimenovane Edukacija in konstrukcijekritične pismenosti: percepcija, argumentacija, interpretacija, kipoteka pod vodstvom dr. Igorja Ž. Žagarja s Pedagoškega inštituta v Ljubljani, Slovenija. Članek je razdeljen v tri sklope. Prvi predstavlja tehniko zbiranja podatkov; transkripcijski material je nastal na podlagi avdio-vizualnih posnetkov dveh vrtčevskih skupin (3-4 in 5-6 let starosti). Drugi del članka opisuje obdelovanje podatkov; transkripcijo odlomkov pomembnih za argumentacijo s pomočjo skrajšanega in prirejenega CHAT sistema za transkribiranje (http://childes.psy.cmu.edu/). Zaključni sklop predstavlja preliminarno analizo prepisov, predloge za reševanje problemov glede kvaliteteposnetkov in količine zbranih podatkov ter nekaj splošnih opažanj glede pristopa k raziskovanju, njegovih metod in rezultatov.
Keywords: debata; kritično mišljenje; otroška argumentacija; retorika; učenje; začetni pouk