Odgovornost za prekrške odgovornih oseb po določbah ZGD-1 - Primec, Andreja (Podjetje in delo, 2022)
Temeljne postulate odgovornosti odgovornih oseb za prekrške ureja Zakon o prekrških (ZP-1), vendar je v vsakem posamičnem primeru (oziroma pri posameznem prekršku) treba upoštevati tudi določila posebne zakonodaje, v primerih, obravnavanih v prispevku, so to določbe Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1). V zvezi z odgovornostjo odgovornih oseb za prekrške je treba razlikovati med odgovorno osebo, ki je za pravno osebo pooblaščena opravljati določeno delo, ter odgovorno osebo kot vodstvenim oziroma nadzornim organom, ki je dolžna izvajati nadzorstvo, s katerim se lahko prepreči prekršek. Medtem ko v prvem primeru odgovorna oseba odgovarja za prekršek, ki ga je storila pri opravljanju dela (kot neposredni storilec) in po pravilih odgovornosti za fizične osebe), je v drugem primeru odgovornost odgovorne osebe za opustitev dolžnega nadzorstva praviloma zgolj predpostavka za "samostojno" odgovornost pravne osebe. Kazenske določbe ZGD-1 določajo odgovornost odgovornih oseb družb, posrednikov, likvidacijskih upraviteljev itd., kar je vselej tudi pogoj za odgovornost naštetih subjektov kot pravnih oseb, poleg tega pa posebej določajo tudi kršitve vodstvenih in nadzornih organov družb (odgovornih oseb v ožjem pomenu), ki v teh primerih odgovarjajo individualno kot neposredni storilci. S tem je poudarjena njihova vloga, ki jo imajo v korporacijskem pravu, in posledično tudi odgovornost za (lastna) nezakonita ravnanja.
Keywords: expert opinion contract; liability for an offence; liability of responsible persons; odgovorna oseba po ZGD-1; odgovorna oseba po ZP-1; odgovornost odgovornih oseb; odgovornost za prekršek; responsible person under the Companies Act (ZGD-1); responsible person under the Minor Offences Act (ZP-1)