Starši - otroci in njihovi pogovori - Strniša, Zdravko (Psihološka obzorja (Ljubljana), 1997)
Carl Rogers je ugotovil, keteri so najpogostejši načini pogovarjanja med ljudmi. Ugotovil je pet vrst najpogostejših sporočil, ki jih ljudje izmenjujejo med seboj. Kategorij vprašanj in odgovorov ni vrednotil, ugotovil je le to, da pretirana uporaba enih na račun drugih navadno ni uspešna. S posameznimi oblikami lahko komunikacijo le posepešujemo ali pa zaviramo. Nekaj takega se dogaja tudi na področju komunikacije v družini. Na osnovi teoretičnih in praktičnih izhodišč preverja naslednji hipotezi: a) V komunikaciji med starši in otroci obstaja železni repertuar vprašanj in odgovorov - pogovorni ritual. b)Tako starši kot otroci se enkovredno vključijo v ritual.
Keywords: družina; family; starši; otroci; child; communication; komuniciranje; social psychology; socialna psihologija