Izobraževanje o politiki v času permanentne negotovosti - Banjac, Marinko (Teorija in praksa, 2022)
Članek obravnava izobraževanje o politiki v raznoterih pojavnih oblikah v kontekstu (neo)liberalnega družbeno-političnega reda, ki mu je inherentna produkcija depolitizacije in negotovosti. Prikaže, kako so prevladujoče sistematizacije in prakse izobraževanja (tudi političnega), pa tudi politološke intervencije na področje (političnega) izobraževanja ujete v neprestano odpravljanje negotovosti in iskanje rešitev, pri čemer so servilne tržni racionalnosti in liberalni predstavniški demokraciji. Članek predvsem na podlagi Rancie`rjevega in deloma Mouffinega motrenja politike in političnosti ponudi perspektivo, ki kritično naslavlja te formacije in procese, na tej osnovi pa konceptualizira politično izobraževanje, ki ne izganja, temveč, obratno, vzame negotovost in družbeno enakost za svoje izhodišče. S tem ponudi alternativno formo političnega izobraževanja kot vedno-že negotovo prakso, ki izhaja iz (v rancierjevskem smislu) radikalne enakosti in predstavlja disrupcijo obstoječemu konsenzualnemu (neo) liberalnemu redu
Keywords: državljanska vzgoja; izobraževanje o politiki; negotovost; Politične vede; politološko izobraževanje; Vzgoja in izobraževanje