Zemljiška služnost kot pravnodogmatični model v obdobju usus modernus pandectarum - Žepič, Vid (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2020)
Rimskopravna zemljiška služnost (servitus) je bila za učene pravnike med 16. in 18. stoletjem pravnodogmatični model za pojmovanje in vključitev različnih institutov fevdalnega izvora v miselne kategorije občega prava (ius commune). Avtor pojasni pravnozgodovinske razloge za nenavadno široko razumevanje zemljiških služnosti in oriše izzive, s katerimi so se soočali občepravni juristi pri usklajevanju rimskega prava s partikularnopravnim izročilom. Pregled pojavnih oblik občepravnih služnosti, v katerem obravnava pravna razmerja na skupnih zemljiščih, zakonite služnosti, podložništvo, prisilne pravice, regalije in meddržavne služnosti, avtor sklene z njihovo pojmovno analizo. Prispevek pokaže, da se je dogmatika zemljiških služnosti v obdobju usus modernus pandectarum močno razlikovala tako od antičnega kot sodobnega pojmovanja.