The relevance of national identity in European Union law and its potential for instrumentalisation - Kos, Marjan (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2019)
Namen prispevka je predstaviti koncept ustavne identitete in njegovo vlogo v ustavnih sporih. Kljub nejasnostim, povezanim s tem pojmom, je mogoče na podlagi sodne prakse nacionalnih ustavnih sodišč in Sodišča EU vzpostaviti vsaj splošni okvir vsebine in funkcije nacionalne identitete v okviru prava EU. Pokaže se, da kljub navidezni dovzetnosti koncepta nacionalne identitete iz drugega odstavka 4. člena PEU za zlorabe v praksi Sodišča EU obstajajo ustrezne varovalke, ki lahko preprečijo njegovo instrumentalizacijo. Trenutni poskusi, kot so na primer na Madžarskem, da bi koncept zlorabili z namenom izogibanja obveznostim po pravu EU imajo zato zelo malo možnosti za uspeh pred Sodiščem EU.
Keywords: Article 4(2) TEU; constitutional identity; Court of Justice of the European Union; človekove pravice; drugi odstavek 4. člena PEU; European Union; Evropska unija; human rights; Hungary; Madžarska; narodna identiteta; National identity; proportionality; Sodišče Evropske unije; sorazmernost; ustavna identiteta