A case of early intentional bilingualism - Kayadibli-Oguz, Serra (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
Namerna dvojezičnost postaja vse bolj priljubljena v državah, v katerih mnogi starši, ki jim je angleščina drugi jezik, svoje otroke vzgajajo dvojezično, t.j. v jeziku okolja in angleščini. Prispevek obravnava primer namerne dvojezičnosti, ki zajema prva štiri leta deklice Ipek, ki živi v Turčiji in je bila od rojstva izpostavljena turščini in angleščini. V okviru longitudinalne kvalitativne raziskave so bili analizirani terenski in reflektivni zapiski, ki osvetljujejo ključne elemente konteksta, v katerem je Ipek izpostavljena dvojezičnosti, vključno z udeleženci, orodji, metodami in tehnikami. Izsledki in izkušnje, pridobljene z raziskavo, lahko prispevajo k razvoju učinkovitih strategij za razvijanje namerne dvojezičnosti.
Keywords: Angleščina; child bilingualism; Dvojezičnost; family language policy; intentional bilingualism; namerna dvojezičnost; strategije družinskih jezikov; Turščina; zgodnja dvojezičnost