Vpliv spola na parametre telesne dejavnosti in sladkorne bolezni pri sladkornih bolnikih tipa 1 - Zdolšek, Anže (Šport (Ljubljana), 2019)
V prispevku predstavljamo raziskavo, s katero smo ugotavljali razlike v stopnji različnih tipov telesne dejavnosti, parametrov sladkorne bolezni, krvnega tlaka in maščob v krvi glede na spol pri sladkornih bolnikih tipa 1. Telesno dejavnost smo razdelili na zmerno intenzivno telesno dejavnost, visoko intenzivno telesno dejavnost ter energijo, porabljeno z nevadbeno termogenezo (NT). NT je poraba energije za vse, kar ni načrtno ukvarjanje s telesno dejavnostjo, spanje ali hranjenje (hišna opravila, košnja trave, energija, porabljena s transportom ...). V raziskavi je sodelovalo 109 sladkornih bolnikov tipa 1 (55 ženskega spola, 54 moškega spola) s povprečno starostjo 38 +- 10 let, telesno maso 77,33 +- 15,70 kg ter glikiranim hemoglobinom 7,03 +- 0,89 %. Bolniki so izpolnili vprašalnik o pogostosti hipoglikemij, o količini telesne dejavnosti in količini porabe energije z NT, hkrati pa smo zabeležili še osnovne parametre terapije (količina odmerka, krvni tlak, holesterol, HbA1c). Moški bolniki so porabili statistično značilno več hitrega ter skupnega inzulina v primerjavi z ženskimi bolnicami. Ugotovili smo tudi statistično značilno razliko v količini zelo intenzivne telesne dejavnosti in NT. Moški bolniki so se količinsko več ukvarjali z zelo intenzivno telesno dejavnostjo, medtem ko so ženske bolnice imele večjo porabo energije z NT. Ženske bolnice so imele tudi nižjo vrednost sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka ter višjo vrednost HDL holesterola.
Keywords: diabetes; gender differences; nevadbena termogeneza; non-exercise activity thermogenesis; physical activity; razlike; sladkorna bolezen tip 1; spol; sport; šport; telesna dejavnost; type 1