Global partnership in response to COVID-19 - Arbeiter, Jana (Annales. Series historia et sociologia, 2022)
Cilji trajnostnega razvoja (CTR) predstavljajo ključno strategijo za globalni razvoj do leta 2030. Njihovo uresničevanje ni odvisno le od pripravljenosti vseh držav, da se jim zavežejo, ampak tudi od globalne solidarnosti, ki pomaga financirati potrebne aktivnosti na različnih področjih, zlasti v primeru manj razvitih držav. Članek analizira odziv mednarodnega razvojnega sistema na učinke pandemije covid-19 v manj razvitih državah, skozi prizmo CTR. Z uporabo mešanih metod, članek primerja odziv mednarodnega razvojnega sistema z zastavljenimi cilji mednarodnega razvojnega sodelovanja skozi prizmo CTR 17. Na podlagi zgodovinsko-primerjalne analize, konceptualizacije in operacionalizacije ključnih konceptov, analize študije primera, sekundarne statistične analize in analize sekundarnih virov, rezultati kažejo, da mednarodna skupnost za zmanjšanje vpliva covid-19 na razvoj, ni ustrezno uporabila predvidenih orodij, ki so predvideni za implementacijo CTR 17 (npr. povečanje finančnih sredstev za razvoj, odpis dolga, COVAX itd.). CTR so še vedno pomembni, vendar je pomanjkanje zavezanosti, ki so jo doslej pokazale posamezne države, skladno s pesimističnimi mnenji, da imajo CTR omejene možnosti za uresničitev, ne glede na vpliv covid-19 na mednarodni razvoj.
Keywords: COVAX; Covid-19; globalno partnerstvo; Mednarodna skupnost; Mednarodno sodelovanje; razvojno sodelovanje; Trajnostni razvoj