Tradicionalni kazalci zvočne izolativnosti ne odražajo v celoti zvočnoizolacijske učinkovitosti pregrad - Ramšak, Mihael (Gradbeni vestnik, 2023)
Tradicionalni način vrednotenja zvočne izolativnosti z enim številom sicer upošteva slabše zaznavanje zvoka nižjih frekvenc, ne upošteva pa spektra vira hrupa, pred katerim ga je treba izolirati. Zaradi tega so bile uvedene korekcije za spektralno prilagoditev, ki omogočajo oceniti, kakšna je dejanska zvočnoizolacijska učinkovitost pregrade za značilne vire hrupa. V prispevku je na konkretnih primerih predstavljena pomembnost vpliva frekvenčnega spektra zvočnih virov na velikost korekcij za spektralno prilagoditev ter s tem potreba, da se jih pri ocenjevanju zvočnoizolacijske učinkovitosti pregrad upošteva.
Keywords: kazalniki zvočne izolativnosti; korekcije za spektralno prilagoditev; odprti dostop; open access; sound insulation descriptors; sound insulation efficiency; spectrum adaptation terms; zvočnoizolacijska učinkovitost