Zagotavljanje kakovosti sojenja - Jelen Kosi, Valerija (Podjetje in delo, 2020)
Za sodno vejo oblasti je ključen njen ugled. Tega pa je mogoče doseči le s kakovostnim delom vseh v sodnem sistemu. Kakovost sodnega sistema ne pomeni le kakovostnega sojenja, ampak veliko več. Gotovo so najpomembnejši gradniki kakovosti kompetentne sodnice in sodniki, vendar niso edini. Da posameznik dojema sodni sistem in v njegovem okviru sojenje kot kakovostno, mora imeti zagotovljen dostop do sodišča, kar pomeni tudi dostop do zanj pomembnih informacij. Sodni sistem mora imeti na voljo zadostne finančne in človeške vire, ki jih učinkovito upravlja. Sodniki in sodne osebe morajo biti ustrezno usposobljeni za delo na sodišču, kar pomeni, da so vrhunski pravni strokovnjaki, ki obvladajo prvine komunikacije in psihologije, da znajo voditi postopke, upoštevaje načela postopkovne pravičnosti. Projekt Vrhovnega sodišča RS Izboljšanje kakovosti sodstva - IKS obravnava vse te elemente in je bil nagrajen na nacionalni in nadnacionalni ravni. Vendar pa samo projektno delo ne zadostuje, saj je treba uvesti korenito spremembo pravniškega državnega izpita in priprav nanj s specializacijo učenja za posamezne pravosodne poklice.
Keywords: court staff; judges; kakovosten sodni sistem; kakovostno sojenje; postopkovna pravičnost; pravniški državni izpit; procedural justice; quality judiciary; quality proceedings; sodniki; sodno osebje; State Law Exam; training; usposabljanje