Slovenian twelve-tone music - Pompe, Gregor (De musica disserenda, 2018)
Zanimanje za dvanajsttonsko tehniko pri Slavku Ostercu je moral sprožiti študij pri Aloisu Hábi in nato tudi udeležbe na festivalih ISCM. Toda prvi poizkusi uporabe dvanajsttonske tehnike pred drugo svetovno vojno (okoli leta 1936) in na začetku šestdesetih let so bili še zelo previdni - skladatelji niso sledili striktni logiki in sistematiki metode. Prve razvite dvanajsttonske skladbe sta napisala Primož Ramovš in Alojz Srebotnjak leta 1961, toda tudi oba najvidnejša predstavnika dvanajsttonske tehnike sta metodo kasneje opustila - sedemdeseta leta so prinesla postserializem in postmodernizem.
Keywords: 20.st.; dodekafonija; dvanajsttonska vrsta; glasbene študije; serializem; slovenska glasba; sodobna glasba