Povezanost spremenljivk posamičnega tekmovanja in v šprintu v biatlonu - Bauer, Klemen (Šport (Ljubljana), 2021)
Tekmovalna uspešnost na posamičnem tekmovanju in na tekmovanju v šprintu v biatlonu je odvisna od hitrosti smučarskega teka, strelske učinkovitosti, hitrosti streljanja in časa, porabljenega na strelišču. Z ozirom na preostale biatlonske discipline se ti dve tekmovanji v tekmovalnih zahtevah med seboj še najbolj razlikujeta, zlasti v dolžini tekmovalne proge, številu strelskih nastopov in kazni za zgrešeni strel. Namen proučevanja je bil ugotoviti povezanost med tema disciplinama z vidika splošne tekmovalne uspešnosti, pa tudi z vidika posameznih primerljivih spremenljivk obeh tekmovanj. Povezanost med tekmovalnima rezultatoma obeh disciplin je visoka (r = 0,81), kar potrjuje dejstvo, da v biatlonu ni specializiranih tekmovalcev za posamezne tekmovalne discipline. Hkrati pa posamično tekmovanje zaradi minute časovnega pribitka za zgrešeni strel ponuja možnost tudi ne najhitrejšim tekačem, da ob odličnem streljanju dosežejo vrhunski rezultat. Korelacija med doseženimi časi smučarskega teka v obeh disciplinah je kljub bistveni razliki glede na tekmovalno razdaljo zelo visoka (r = 0,90), kar nakazuje, da v biatlonu ni tekmovalcev, ki bi bili specialisti za krajše oziroma daljše razdalje. Ugotovljena relativno nizka povezanost strelske učinkovitosti med disciplinama (r = 0,41) kaže na nepredvidljivost streljanja, ki je na posamični tekmi sankcionirana z visoko kaznijo (minuta pribitka). Glede hitrosti streljanja in časa, porabljenega na strelišču, je bila v obeh primerih ugotovljena večja povezanost med disciplinama pri streljanju leže.
Keywords: biathlon; biatlon; competitive performance; individual competition; sport; sprint competition; šport; šprint; tekmovalna uspešnost; tekmovanja