Galilei in vprašanje o uglasitvi - Sukljan, Nejc (Muzikološki zbornik, 2012)
Prispevek obravnava vprašanje o uglasitvi, kot se izpostavlja v traktatu Dialogo della musica antica et della moderna Vincenza Galileija, enega osrednjih italijanskih teoretikov 16. stoletja. Predstavljeni so njegov poskus določitve glasbenoakustičnega sistema časa, kritika slednjega in hkrati poskus postavitve novega sistema, ki ga Galilei predstavi ob primeru uglasitve lutnje.
Keywords: Galilei, Vincenzo, 1520-1591; Galilei, Vincenzo: Dialogo della musica antica et della moderna; glasbeni sistemi; music theory; musical systems; Renaissance; renesansa; teorija glasbe; tuning; uglasitev