Zeleni prehod in trajnostni razvoj - Tomažič, Luka Martin (Podjetje in delo, 2022)
Z javnimi politikami, povezanimi z zelenim prehodom, Evropska unija in države članice iščejo ravnotežje med okoljevarstvenimi in razvojnimi prizadevanji. Pri tem je v skladu z brundtlandovskim razumevanjem medgeneracijske in znotrajgeneracijske solidarnosti v ospredje postavljen človek. Prispevek želi opozoriti na možne pristope, s katerimi si na presečišču energetike in varstva okolja lahko prizadevamo doseči zeleni prehod učinkovito in na družbeno koristen način. Njegov namen ni najti dokončne odgovore, zlasti upoštevaje izjemno spremenljivost družbenih okolij zaradi podnebnih sprememb, temveč navesti možne javnopolitične pristope, ki lahko dopolnijo tradicionalno regulacijo in zakonodajne aktivnosti države. Vključitev komplementarnih mehkopaternalističnih in celo deregulativnih pristopov lahko pomembno pripomore k izpolnitvi javnopolitičnih ciljev na področju energetike in varstva okolja. Spremembe na ravni zakonodaje namreč ne zadoščajo, za doseganje zelenega prehoda je nujna prilagoditev vrednot.
Keywords: dregljaji; pravo energetike; regulacija; trajnostni razvoj; zeleni prehod