Iskanje ciljnih segmentov za ozaveščanje o depresiji s pomočjo odločitvenih dreves - Cugmas, Marjan (Teorija in praksa, 2015)
Namen prispevka je preveriti, ali lahko s pomočjo metode odločitvenih dreves na podlagi demografskih in nekaterih drugih določljivih značilnosti posameznika ločujemo med tistimi, ki so bolj, in tistimi, ki so manj nagnjeni k depresiji oziroma neugodnemu duševnemu počutju. Na ta način smo želeli poiskati ciljne segmente za ozaveščanje o depresiji in preventivnih programih. Študija je temeljila na analizi podatkov ESS za Slovenijo (leto 2012). Na podlagi analize smo identificirali štiri ciljne segmente, ki so v večji meri nagnjeni k depresiji: mladi brezposelni, brezposelni pasivni, starejši in ženske nad 52. letom starosti. Metoda odločitvenih dreves se je izkazala kot uporabna za iskanje ciljnih segmentov tudi na področju duševnega zdravja, rezultati pa potrjujejo izsledke drugih družboslovnih raziskav.
Keywords: Classification; Depresija; Depression; Duševno zdravje; Klasifikacija; Mental health; Prevention; Preventiva; raziskave