"Zoževanje" v vadbi teka na srednje proge ima teoretične temelje in pomembno praktično uporabnost - Ušaj, Anton (Šport (Ljubljana), 2010)
Vadba v tekih na srednje proge se v predtekmovalnem obdobju dramatično spremeni. Prevladujoča velika vadbena količina in razmeroma nizka intenzivnost se z "zoževanjem" spremenita v visoko intenzivnost in nizko količino vadbe. Ta vadbeni ukrep se običajno zgodi v enem mezociklu. Njegova hipotetična podlaga temelji na predvidevanju, da se v tem obdobju spremeni razmerje med prilagojenostjo na vadbo in utrujenostjo. To hipotezo smo teoretično preverili na dveh primerih, v katerih smo izračunali zmogljivost tekača v izbranih trenutkih (Zt) kot razliko med prilagojenostjo (Pt) in utrujenostjo (Ut). Ugotovili smo, da je učinkovito zmanjševanje utrujenosti tista podlaga, ki dejansko omogoča zgodnejše doseganje visoke zmogljivosti tekača. Takšna zmogljivost se lahko ohranja tudi dlje časa. V športni praksi to lahko izkoristimo z že omenjenim "zoževanjem" v predtekmovalnih obdobjih. Lahko pa "zoževanje" uporabljamo v mikrociklih tekmovalnih obdobij. Vsakokrat lahko "zoževanje" povzroči tudi športno formo, vendar zakonitosti njunega pojava še ne poznamo.
Keywords: atletika; tek; trening; vadba; zmogljivost